Inpakken raadhuis Oisterwijk ingewikkelde klus

Albert Nooren (links) en Sjaak van Herk nemen de plannen nog eens door.(Foto: Paul Spapens)

Albert Nooren (links) en Sjaak van Herk nemen de plannen nog eens door.(Foto: Paul Spapens)

Twee techneuten ontwikkelden de techniek voor het aanbrengen van de Brabantse vlag
Sjaak van Herk (1945) en Albert Nooren (1945) stralen een grote rust uit als ze uitleg geven over hoe zij de techniek hebben bedacht en ontwikkeld om het historisch raadhuis van Oisterwijk in te kunnen pakken in de Brabantse vlag. Hun weldadige rust komt doordat ze veel vaker technische hoogstandjes hebben geleverd en omdat ze met de raadhuis-klus al lang bezig zijn. “Dit gaat lukken”, zeggen ze in koor, gezeten aan de huiskamertafel ten huize van Sjaak van Herk. 

Oisterwijker Sjaak van Herk en zijn plaatsgenoot Albert Nooren zijn beiden gezegend met een gave die meestal als volgt wordt omschreven: ze kunnen met hun handen maken wat ze met hun ogen zien. Ze leveren hun bijdrage aan het inpakken van het raadhuis als vrijwilliger. Dit hele project van de Stichting Oisterwijk 800 SPOT rust op de schouders van vrijwilligers. Binnen het wereldje van vrijwilligers in Oisterwijk, Moergestel en Heukelom heeft het tweetal een grote staat van dienst.

Waar ze hun kennis en kunde nu voor inzetten is het meest spraakmakende culturele project deze zomer in Brabant. Naar een idee van de Brabantse Hoeders wordt door de Stichting Oisterwijk 800 SPOT het historisch raadhuis op de al even historische Lind ingepakt in de Brabantse vlag. Het idee is geïnspireerd op wat de grote kunstenaar Christo onder andere heeft gedaan met de Rijksdag in Berlijn. In Brabant is nooit eerder een gebouw op deze manier ingepakt, laat staan in de Brabantse vlag. Gedurende de drie weken dat het raadhuis is ingepakt is er in Oisterwijk meer te doen omtrent de Brabantse lag, zoals exposities van een kledinglijn en keramiek geïnspireerd op de Brabantse vlag en de grootste Brabantse koffietafel.

Bloemenvlag in Heukelom
Met het inpakken van het Oisterwijkse raadhuis wordt op zaterdag 23 juli begonnen. Een week later, op 30 juli, volgt de officiële opening. Het raadhuis is dan gedurende twee weken volledig ingepakt. Op zaterdag 23 juli begint tevens het Festival van de Brabantse Cultuur. Gedurende drie weken staat Oisterwijk als ‘Hart van Brabant’ volledig in het teken van de Brabantse vlag en de Brabantse cultuur. Voor zover mogelijk worden Moergestel en Heukelom bij deze publiekstrekker betrokken. In Heukelom groeit en bloeit al een paar weken een in rode en witte bloemen uitgevoerde Brabantse vlag.

Wat het inpakken van het raadhuis extra ingewikkeld maakt is dat het een rijksmonument is. Het gebouw mag geen haar worden gekrenkt. Hoe bevestig je dan honderden meters doek in de print van de Brabantse vlag? Albert Nooren en Sjaak van Herk hebben een even eenvoudige als slimme oplossing bedacht. Alle hoeken (en dat zijn er veel) worden van boven tot onder beschermd door vooraf op maat gezaagde houten balkjes. Vervolgens wordt door middel van ijzerdraad een constructie rond het hele gebouw gespannen. Aan deze ijzerdraad wordt het doek bevestigd met behulp van ringetjes.

Improviseren
Op deze manier worden de grote vlakken met de Brabantse vlag bedenkt. Speciale technieken worden er uit de kast gehaald om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat de (nood)deuren toch open kunnen. Een spectaculaire klus wordt het inpakken van het torentje waarvoor de twee vrijwilliger-techneuten een speciale constructie hebben bedacht. “We hebben alles goed doorgedacht en we hebben veel voorbereid”, aldus Albert Nooren en Sjaak van Herk, “maar omdat dit nog nooit is gedaan, zullen we ook veel tijdens het inpakken moeten improviseren.” Het inpakken van het raadhuis is een evenement op zich en kan door het publiek van nabij worden gevolgd.

Kijk voor meer informatie op de nieuwe evenementenwebsite www.oisterwijkpaktjein.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *