Grootste Brabantse Koffietafel ooit op 7 augustus: eet mee voor 5 euro

In Tiliander is een expositie van Brabantse vlag-kleding te zien. Daar kan men ook het verschil zien tussen de Brabantse vlag (onder) en Brabants bont. (Foto: Paul Spapens)

In Tiliander is een expositie van Brabantse vlag-kleding te zien. Daar kan men ook het verschil zien tussen de Brabantse vlag (onder) en Brabants bont. (Foto: Paul Spapens)

Anonieme gever betaalt voor 190 bewoners De Vloet Oisterwijk en Stanislaus Moergestel
De Grootste Brabantse Koffietafel ooit die op 7 augustus in het centrum van Oisterwijk wordt georganiseerd maakt veel enthousiasme los. Een voorbeeld daarvan is de Oisterwijker die 950 euro op tafel legt om alle bewoners van De Vloet in Oisterwijk en Stanislaus in Moergestel gratis aan dit culinaire evenement deel te laten nemen. Bij De Vloet gaat het om 110 bewoners, bij Stanislaus om 80 bewoners. “Een zeer genereus gebaar waar we heel erg blij mee zijn”, aldus Carel Brands.

Hij is de secretaris/penningmeester van de Stichting Oisterwijk 800 SPOT. Deze stichting organiseert het inpakken van het historisch raadhuis van Oisterwijk in de Brabantse vlag. Ter gelegenheid daarvan worden gedurende drie weken allerlei festiviteiten georganiseerd. Een van deze evenementen is de Grootste Brabantse Koffietafel ooit op 7 augustus. Deelname kost slechts 5 euro. “Door mee te doen eet je niet alleen lekker en ervaar je de gezelligheid om met heel veel mensen aan de dis te zitten, maar help je ook mee Oisterwijk aan een bijzonder record te helpen”, aldus Carel Brands.

Inwoners van het Gelderse Heukelum stuurden een groet naar Oisterwijk.

Inwoners van het Gelderse Heukelum stuurden een groet naar Oisterwijk.

Bij het vestigen van dit record gaat de Stichting Oisterwijk 800 SPOT uit van het record dat is opgenomen in het Guiness Book of Records. De Stichting Oisterwijk 800 SPOT streeft naar 1.400 koffietafelaars op De Lind en op het Lindeplein. Behalve individuele personen en gezinnen schrijven zich groepen in voor de Brabantse Koffietafel. Bijna het voltallige bestuur van de erfgoed-stichting WieKentKunst uit Moergestel heeft zich aangemeld.

‘Oisterwijkdag’
Op zijn minst een kleine honderd deelnemers komen uit andere delen van het land, uit Vlaanderen en Duitsland. Dit zijn mensen die eveneens op 7 augustus in Oisterwijk zijn om dele te nemen aan de ‘Oisterwijkdag’. Bewoners van alle straten die genoemd zijn naar Oisterwijk, Moergestel en Heukelom in Nederland, Duitsland en Vlaanderen zijn voor deze ‘Oisterwijkdag’ uitgenodigd. Bij het ter perse gaan van Nieuwsklok hadden zich hiervoor een kleine honderd mensen aangemeld. Een nog veel groter aantal liet weten niet te kunnen komen wegens de vakantie, maar de uitnodiging zeer te waarderen. ‘Bewondering voor jullie inzet (werk) om zoiets op te zetten’, schreef de familie Tromp uit het Gelderse dorp Heukelum op een ansichtkaart.

‘Sprendlingen’
Iemand die zich ook wegens vakantie heeft afgemeld is Dieter Zimmer. Hij is burgemeester van de Duitse gemeente Dreieich. Sprendlingen is een van de dorpen die tot deze gemeente behoort. Met Sprendlingen had Oisterwijk vroeger een uitwisseling. De Stichting Oisterwijk 800 SPOT heeft alle bewoners van de Oisterwijk Strasse in Sprendlingen uitgenodigd. Dit initiatief is in Sprendlingen zeer goed gevallen. Burgemeester Dieter Zimmer ‘hätte die Gelegenheit zu einem Besuch in Oisterwijk gerne genutzt’, liet zijn woordvoerster weten. Carel Brands: “We hopen dat de contacten van vroeger weer aangeknoopt kunnen worden.”
Dit alles is een gevolg van het inpakken van het Oisterwijkse raadhuis in de Brabantse vlag. Met het daadwerkelijk inpakken is afgelopen zaterdag begonnen. Aanstaande zaterdag om 14.00 uur wordt het officieel geopend door burgemeester Hans Janssen en Martijn van Gruijthuijsen, vicevoorzitter van Provinciale Staten. Alle aanwezigen krijgen een boekje met de geschiedenis van de Brabantse vlag en gedichten over deze vlag. Een aantal van deze gedichten is afgelopen zondag in Tiliander voorgedragen tijdens het eerste evenement in het kader van het ingepakt raadhuis.

Smartlappenkoor Jeremiade treedt op ter gelegenheid van het in de Brabantse vlag ingepakt raadhuis. Jeremiade draagt Brabants Bont.

Smartlappenkoor Jeremiade treedt op ter gelegenheid van het in de Brabantse vlag ingepakt raadhuis. Jeremiade draagt Brabants Bont.

Jeremiade
De komende weken staat er nog veel op het programma, zoals de Brabant Markt op 14 augustus. Smartlappenkoor Jeremiade treedt op 6 augustus op. Het optreden op de muziekkiosk op de Lind is op verzoek van café Bij Ons. Het repertoire van Jeremiade is ‘vooral Brabants’. Brabantse nummers die het smartlappenkoor brengt zijn Ik droom van Brabant, het Brabants volkslied (‘daar is mijn Brabant, lief vaderland’) en een medley onder de titel Toen d’n Hertog Jan kwam varen. Het concert duurt van 20.00 uur tot 22.00 uur en kan gratis worden bijgewoond.

‘Brabant’ op carillon
En over muziek gesproken. Speciaal voor het in de Brabantse vlag ingepakt raadhuis is op initiatief van de gemeente op het carillon het lied ‘Brabant’ van Guus Meeuwis te horen. Het carillon brengt dit officieuze Brabantse volkslied tot en met zondag 14 augustus elke dag ten gehore om 09.00 uur, 12.00 uur, 15.00 uur, 18.00 uur en 21.00 uur. Dus de gehele dag, elke drie uur.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *