Vluchtelingen AZC Oisterwijk pakken Oisterwijks raadhuis in

Mohammed Abdulalim uit Eritrea werkt mee aan het inpakken van het raadhuis van Oisterwijk in de Brabantse vlag. Tegen de buitenmuren brengen ze een constructie aan waaraan het vlaggendoek wordt bevestigd. (Foto: Paul Spapens)

Mohammed Abdulalim uit Eritrea werkt mee aan het inpakken van het raadhuis van Oisterwijk in de Brabantse vlag. Tegen de buitenmuren brengen ze een constructie aan waaraan het vlaggendoek wordt bevestigd. (Foto: Paul Spapens)

Mohammed Abdulalim: ‘Ik ben blij dat ik iets terug kan doen.’
Een tiental vluchtelingen die wonen op het AZC Oisterwijk hebben flink meegeholpen bij het inpakken van het raadhuis van Oisterwijk in de Brabantse vlag. Een van hen was Mohammed Abdulalim. “Ik ben blij dat ik iets terug heb kunnen doen”, aldus de in 1981 in Eritrea geboren huisschilder. Als erkend vluchteling krijgt hij binnen afzienbare tijd in de gemeente Oisterwijk een huis. “Ik hoop dat er vaker op mij een beroep wordt gedaan als vrijwilliger.”

Met het inpakken van het historisch raadhuis op De Lind in Oisterwijk is zaterdag 23 juli begonnen. De opening van dit bijzondere kunstwerk is op zaterdag 30 juli. Om 14.00 uur verrichten burgemeester Hans Janssen van de gemeente Oisterwijk en Martijn van Gruijthuijsen de opening. De laatste is vicevoorzitter van Provinciale Staten. Het ingepakt raadhuis is te bezichtigen tot en met zondag 14 augustus.

Het inpakken van het raadhuis in de Brabantse vlag is een idee van de Brabantse Hoeders dat wordt uitgevoerd door de Stichting Oisterwijk 800 SPOT. De voorbereiding van dit project heeft 2,5 jaar gekost. Het is de eerste keer in Brabant dat een gebouw wordt ingepakt. Dat dat wordt gedaan in de Brabantse vlag maakt het helemaal bijzonder. Voor de technische voorbereiding is gezorgd door Sjaak van Herk en Albert Nooren uit Oisterwijk. Net als alle andere betrokkenen hebben ze hun werk gedaan als vrijwilliger.

Dat geldt ook de inzet van de vluchtelingen van het AZC Oisterwijk. Ze zijn afkomstig uit Eritrea, Soedan en Syrië, stuk voor stuk landen waar oorlogen woeden en dictators het volk onderdrukken. De vluchteling-vrijwilligers zijn elke dag vanaf ’s morgens vroeg met het inpakken in de weer geweest. Behalve het historische raadhuis hebben ze dat ook gedaan met het gemeentekantoor. Het raadhuis verdwijnt helemaal onder de Brabantse vlag, van het gemeentekantoor is een aantal onderdeel met het rood-wit geblokte dundoek bedekt.

De twee pilaren bij de entree van het gemeentekantoor zijn door de vluchtelingen reeds van de Brabantse vlag voorzien. (Foto: Paul Spapens)

De twee pilaren bij de entree van het gemeentekantoor zijn door de vluchtelingen reeds van de Brabantse vlag voorzien. (Foto: Paul Spapens)

De vluchtelingen zijn door de Stichting Oisterwijk 800 SPOT gevraagd indachtig een uitspraak van commissaris van de koning Wim van de Donk. Hij zei: ‘Brabander kun je worden.’ Zowel de Stichting Oisterwijk 800 als de Brabantse Hoeders scharen zich achter dit standpunt. Beide organisaties hebben al vaker projecten samen met vluchtelingen uitgevoerd. “We helpen graag mee”, aldus Mohammed Abdulalim.

Hij werd in 1981 in Eritrea geboren. Zijn vader is overleden. Zijn moeder en zijn vier broers wonen in Eritrea. Tegen betaling van 1.200 Dollar maakte hij in een bootje de oversteek van Libië naar Italië. Vier maanden geleden kreeg hij een verblijfplaats in het AZC Oisterwijk. Zodra hij een vaste stek heeft in de gemeente Oisterwijk wil hij zich om laten scholen tot loodgieter. “Ik weet dat daar in Nederland veel vraag naar is en ik wil hier een nieuw leven opbouwen. Hier in Oisterwijk voel ik me happy. Ik voel me dankbaar – dank u wel Nederland. Of zoals wij dat in Eritrea zeggen: ‘Jèkanillie.’”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *