Internationale activiteiten

Flyer Wandeltocht De slag om Landen Oisterwijk (Nederlands)

Flyer Wandeltocht De slag om Landen Oisterwijk (English)

Flyer Wandeltocht De slag om Landen Oisterwijk (Francais)

Na 111 kilometer komen de eerste wandelaars vanuit Landen aan op de Lind in Oisterwijk.(Foto: Paul Spapens)

Na 111 kilometer komen de eerste wandelaars vanuit Landen aan op de Lind in Oisterwijk.(Foto: Paul Spapens)

Binnen 24 uur 111 kilometer van Oisterwijk naar Landen (B)

Vanaf Piet Plezier in Oisterwijk start op vrijdagavond 18 september 2015 een monsterwandeltocht naar Landen in België. De tocht mag met recht een superwandeling worden genoemd want de afstand is ‘eventjes’ 111 kilometer. Deze moeten binnen 24 uur worden volbracht. De 111 kilometer kunnen ook in de vorm van een estafette worden afgelegd. Oisterwijk 800 SPOT is als een van de initiatiefnemers nauw betrokken bij de organisatie. 

Het is de tweede keer dat de grensoverschrijdende superwandeling met de titel ‘De Slag om Landen-Oisterwijk’ wordt georganiseerd. De deelnemers aan de eerste wandeling vorig jaar waren zeer enthousiast, niet in de laatste plaats over de organisatie. De organisatie is in handen van de Stichting Oisterwijk 800 SPOT, Moergestel Fiets- en Wandeldorp en een groep vrijwilligers uit Landen.

Op vrijdagavond 20 september 2014 vertrokken voor de eerste keer 87 personen in Landen in Vlaams-Brabant voor een monstertocht van 111 km door Vlaanderen naar Oisterwijk. Het was de eerste editie van een speciale wandeltocht die bestemd was voor twee goede doelen: het faciliteren van bouwprojecten voor mensen met een beperking in zowel België als Nederland. En het bevorderen van de samenwerking tussen Vlamingen en Nederlanders.

57 personen haalden de finish van deze zware wandeltocht door onder andere prachtige bossen en natuurgebieden. Deelnemers reageerden enthousiast op de eerste aflevering: “We stonden echt versteld van de kwaliteit van de organisatie, de vriendelijkheid van de vele vrijwilligers, de behulpzaamheid en de super verzorging. Veel organisaties van tochten van 100 km en meer, kunnen nog van jullie leren.”

Vorig jaar was de start in Landen. In 2015 wordt van Oisterwijk naar Landen gelopen. De start van de tweede editie is op vrijdagavond 18 september om 19.11 uur bij Piet Plezier in Oisterwijk. Deze in de natuur gelegen startlocatie wordt extra feestelijk opgetuigd: volop muziek, eten en drinken. Wandelaars die per trein komen worden gratis bij het station van Oisterwijk opgehaald.

De deelnemerskosten zijn € 35,– per persoon. Hiervoor ontvangen de deelnemers een volledige verzorging en een passende herinnering! Voor een retour per auto(bus)naar Oisterwijk wordt € 15,– in rekening gebracht. De netto opbrengst van deze tocht gaat naar twee goede doelen: projecten voor beschermd wonen in Landen (Bindkracht) en Oisterwijk (Goed Wonen). Zie voor verdere informatie over de inschrijving, routes e.d.: www.deslag-olo.eu

Relatie Oisterwijk-Landen ontstaan door Oisterwijk 800
De wandeling van 111 kilometer wordt georganiseerd door vrijwilligers uit Landen (B) en Oisterwijk en Moergestel. Inwoners van deze plaatsen leerden elkaar kennen als gevolg van het jubileumjaar Oisterwijk 800. In 2012 vierde ook Landen acht eeuwen stadsrechten. Het klikte tussen de inwoners die sedertdien elk jaar minstens een gezamenlijke activiteit per jaar organiseren. In tegenstelling tot van bovenaf georganiseerde jumelages in het verleden, is dit wel een succes omdat het van onderaf door de inwoners zelf is geïnitieerd. De stuwende kracht aan Oisterwijkse zijde is de Stichting Oisterwijk 800 SPOT.