Kunst en Bomen

werkgroep-kunst-en-bomen-moergestel
De werkgroep die Kunst en Bomen 2014 organiseert. Op de foto ontbreken Frans Kapteijns, Peter Ketelaars en Frank van den Oetelaar.

Natuur en professionele kunst samengebracht in Oisterwijk, Moergestel en Heukelom

Kunst in honderd bomen grootste kunstproject ooit

Van zondag 25 mei tot eind oktober wordt in de gemeente Oisterwijk het internationale kunstproject Kunst en Bomen 2014 gehouden. Professionele kunstenaars uit binnen- en buitenland laten zich door honderd bomen inspireren. De bomen waarin (of waarbij) de kunst komt, staan in het buitengebied, in de natuurgebieden en in de bebouwde kommen van Oisterwijk, Moergestel en Heukelom. Dit unieke en gratis toegankelijke kunstevenement wordt door een zeer gevarieerd aantal organisaties in de gemeente Oisterwijk georganiseerd.

In Kunst en Bomen komen kunst en natuur samen. Alle kunst in de bomen is speciaal voor dit kunstevenement gemaakt. Het is het grootste kunstproject dat ooit in de gemeente Oisterwijk is gehouden. Eerder kreeg Oisterwijk bekendheid met Oisterwijk Sculptuur dat jaarlijks steeds meer dan 150.000 bezoekers trok. Kunst en Bomen gaat uit van een nog veel grotere belangstelling. Het project wordt uitgevoerd onder auspiciën van de Stichting Oisterwijk 800 SPOT.

Deze verwachting hangt onder meer samen met een flankerend programma. Rond Kunst en Bomen komen ook andere kunstvormen aan de orde, zoals zang, toneel en poëzie. Alle 100 bomen worden met elkaar verbonden door middel van wandel- en fietsroutes. Er komen geleide wandelingen langs groepen bomen en ‘meet and greets’ met de kunstenaars. Alle kunst in de bomen en de kunstenaars worden toegelicht in een catalogus. Het toeristisch bedrijfsleven komt met speciale arrangementen. Scholen en verenigingen maken onder leiding van kunstenaars hun eigen kunst. Amateurkunstenaars hebben hun eigen bomenroute.

De selectie van 100 bomen is gedaan door professionele bomenkenners. Zij selecteerden de bomen op onder meer historie, bijzondere soorten, bijzondere groeiwijze en inspirerende plek. Opvallend is dat dode bomen in trek zijn bij de deelnemende kunstenaars. Die kunstenaars zijn aangezocht door professionele kunstenaars uit de drie dorpen. Zo zijn er van veel verschillende geledingen uit de samenleving mensen bij dit project betrokken. Zelfs de Zusters van Liefde leverden hun bijdrage door de werkgroep vergaderruimte aan te bieden in het klooster van Moergestel.

De organisatie is zeer complex. Op 13 april beginnen de kunstenaars met het plaatsen van de kunstobjecten in de bomen. Zij krijgen daarbij hulp van een groep technisch vernuftige inwoners, ook allemaal vrijwilligers. Op 4 mei moeten alle kunstwerken zijn aangebracht omdat dan professionele foto’s gemaakt kunnen worden. Deze foto’s komen in een catalogus die in heel Brabant beschikbaar zal zijn op plaatsen waar veel mensen komen.

Zie voor meer informatie over Kunst en Bomen in Oisterwijk: http://kunstenbomen.inoisterwijk.nl